De WKV verenigingsvloot

Op deze pagina is een beschrijving van alle boten die de WKV bezit of in bruikleen heeft (aangepast 21 mei 2021):

De WKV bezit verschillende typen boten, onderverdeeld in zee- en grootwaterkajaks, vlakwaterkajaks, een wildwaterkajak en een kinderkajak. Daarnaast hebben we andere materialen, zoals spatzeilen, afdekzeilen, peddels en zwemvesten, passend bij de kajak of passend bij de vaarder. De verenigingsboten mogen worden gebruikt door leden die huur hiervoor betalen of door nieuwelingen die met ons meevaren tijdens verenigingsavonden of -ochtenden. Daarnaast heeft de WKV ook een trailer om de kajaks en materialen over de weg te kunnen vervoeren.

De verenigingsboten zijn bij verenigingsactiviteiten voor alle WKV’ers te huur. Probeer ze rustig eens uit en bepaal zelf welke het prettigste vaart. Dit kan sterk per persoon wisselen, al naar gelang de lichaamsbouw, de “durf” om elke boot uit te proberen, of iemand van plan is te surfen of woeste tochten te varen of juist het plezierig vindt in een kribvak of op een meertje te dobberen. Uiteindelijk mag ieder zelf bepalen welke boot in zijn of haar ogen het meest geschikt is. Ook voor mensen die van plan zijn zelf een kajak aan te schaffen zal een test van verschillende boten heel nuttig zijn om een keuze voor een bepaald type boot te maken.

NDK Romany (geel dek, witte bodem)

Dit is een zeekajak afkomstig van Nigel Dennis Kayaks uit Wales en was lange tijd in bruikleen bij de WKV via www.zeekajak.nl. Het is vooral een boot voor kleine en middellange vaarders. De Romany heeft verder standaard voorzieningen die voor een zeekajak gebruikelijk zijn. Het is een van de meest gebruikte boten van de WKV. Sinds 2018 is de Romany eigendom van de WKV.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Romany1.jpg

NDK Romany Classic (geel dek, witte bodem)

In 2018 is deze boot toegevoegd aan de verenigingsvloot als bruikleen-kajak van Nigel Dennis Kayaks (NDK) als opvolger van de Romany die door de WKV is aangekocht, zie boven. De vaareigenschappen zijn gelijk aan die van de hierboven genoemde Romany.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Romany%20Classic.jpg

NDK Romany Excel (geel dek, witte bodem)

De WKV heeft deze kajak in 2011 aangekocht. De Romany Excel heeft een vergelijkbare uitrusting en vaareigenschappen als de andere Romany kajaks en de Explorer. Alleen heeft deze een wat groter volume, zodat grotere vaarders gemakkelijker een plekje in deze kajak kunnen vinden.

NDK Explorer (geel dek, witte bodem)

Deze kajak is net als de NDK-Romany door de WKV in bruikleen via www.zeekajak.nl . De Explorer is groter dan de Romany, ongeveer 40 cm langer en daardoor meer geschikt voor wat grotere vaarders. Het is een goede en veilige boot voor beginnende tot gevorderde zeevaarders. Qua voorzieningen is de Explorer gelijk aan de Romany. Net als de Romany is de Explorer een zeer populaire verenigingsboot die bij vrijwel alle activiteiten op het water is te vinden.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Explorer.jpg

P&H Orion (rood dek, witte bodem)

De WKV heeft sinds 1999 deze zeekajak in gebruik. Het is een grote en zeer ruime zeekajak, vooral geschikt voor lange en/of zware vaarders. Niet alleen op zee, maar ook op andere tochten is deze kajak een goede keuze. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten met veel bagageruimte is hij heel geschikt voor meerdaagse trektochten. Door het grote luik achter kan je ook grote, veel ruimte innemende spullen makkelijk kwijt. Ook beginners kunnen dus makkelijk in deze boot varen.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Orion1b.jpg

P&H Orion (oranje dek, witte bodem)

Omdat de rood/witte Orion zo'n populaire en veelgebruikte kajak is, en daardoor ook al enigszins versleten is, is in 2015 een soortgelijke P&H Orion zeekajak aangeschaft. Qua vorm en vaareigenschappen is deze identiek aan de oude rood-witte Orion.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Orion%20nieuw.jpg

P&H Sirius S (geel dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2002 in de WKV-vloot gekomen. De Sirius mag worden beschouwd als het kleine broertje van de Orion. De Sirius is een typische zeekajak, die bestemd is voor kleine en lichte vaarders. Door de geknikte bodem (knikspant) heeft de Sirius een zeer sterke koersvastheid, om bochten te maken moet niet alleen met boogslagen worden gewerkt, maar moet de kajak flink worden opgekant. Daardoor lijkt deze boot een lagere beginstabiliteit te hebben. Lange benen en veel bagage kan je in deze boot niet kwijt, maar voor trektochten met een meer Spartaanse uitrusting is de Sirius S wel geschikt.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Sirius1.jpg

P&H Sirius HF (oranje dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2018 aangekocht. Deze Sirius HF is wat groter dan de eerder genoemde Sirius S uitvoering, maar wel smaller dan de twee Orions. Hij heeft dus meer bagageruimte dan zijn kleine broertje. Verder is deze compleet uitgerust als een typische zeekajak en is bestemd is voor middelgrote vaarders. Hij heeft wel vergelijkbare vaareigenschappen als de andere Sirius. Op open water (bijvoorbeeld zee) is een Sirius in zijn element.

P&H Quest LV (rood dek, witte bodem)

De P&H Quest is in 2011 aangekocht. Deze kajak is een relatief snelle kajak maar die toch geschikt is voor lange vaarders. De kajak heeft drie compartimenten en is volledig als zeekajak uitgerust. De vaareigenschappen lijken een beetje op een Sirius, dus dat betekent dat deze kajak op groot water goed uit zijn voeten kan, maar moeilijker wendbaar is in scherpe bochten.

Stipyaks Kajett “Dinkel” (grijs dek, grijze bodem)

De Dinkel is sinds 1995 in het bezit van de WKV. Deze Kajett is echte vlakwaterkajak, een snelle en lichte boot. In tegenstelling tot de zeekajaks heeft deze geen compartimenten. Het is een licht te varen boot waar je op binnenwater je snel kan verplaatsen. Mensen met heel lange benen en grote voeten hebben in deze boot een minder comfortabele positie. Vanwege het ontbreken van compartimenten is het gebruik van waterdichte zakken voor het vervoer van bagage noodzakelijk.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/dinkel.jpg

Stipyaks Kajett “Regge” (wit dek, witte bodem)

De Regge werd in 2000 aan de WKV gedoneerd. Deze boot is qua uitvoering en vaareigenschappen identiek aan de Dinkel. Alleen heeft de Regge achter het zitje in plaats van een luchtzak een vanuit de kuip met een luik af te sluiten compartiment, zodat het droog vervoeren van spullen gemakkelijker is.

Stipyaks Kajett (blauw dek, blauwe bodem)

Naast de twee eerder genoemde Kajetts heeft de WKV sinds 2017 een lichtblauwe Kajett in bezit. Deze kajak is qua uitvoering en vaareigenschappen identiek aan de andere Kajetts.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/blauwe%20kajett2.jpg

Stipyaks Eski “Berkel” (rood dek, rode bodem)

Deze is door de WKV gekocht in 1998. Deze kajak heeft geen belijning en compartimenten en heeft een vaste scheg en daarom kan je hem niet gebruiken op groot water, daarom is het een vlakwaterkajak. De stabiliteit is behoorlijk: je hoeft met deze boot niet te vrezen meteen ondersteboven te liggen. Mensen met lange benen passen hier - in tegenstelling tot Kajetts - goed in. Het is een redelijk snelle kajak, geschikt voor bijna al onze tochten op binnenwater.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Berkel1.jpg

Stipyaks Eski-Expeditie “Dommel” (rood dek, rode bodem)

De WKV heeft deze kajak in 1999 gekocht. Hij is uitgerust met compartimenten, belijning en een variabele scheg. De Dommel is dan ook op groot water bruikbaar, in tegenstelling tot zijn compartimentloze soortgenoot Berkel (zie hierboven). In het algemeen is de Dommel een prettige boot om mee te varen, maar door de kleine luiken is bagage lastig in de boot te krijgen.


Eagle Shoreline (rood dek, witte bodem)

De Eagle Shoreline is in 2011 van een oud-lid overgenomen. Het is een boot met goede vaareigenschappen. Door het kleine volume is de Shoreline juist goed voor de wat kleinere en lichtere vaarder. Verder heeft deze net als de andere zeekajaks belijning, toggles en een variabele scheg.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Rode%20Shoreline.jpg

Eagle Shoreline (geel dek, witte bodem)

De gele Eagle Shoreline is in 2012 aangekocht. Deze kajak is verder qua uitrusting en vaareigenschappen identiek aan de rode Eagle Shoreline (zie hierboven).

Wadloper 520 Mariner (rood dek, rode bodem)

De Wadloper 520 is geschikt voor middellange vaarders. De boot heeft erg goede vaareigenschappen en is gemakkelijk te varen, hij lijkt qua eigenschappen op een North Shore Mariner die enkele leden van de WKV in hun bezit hebben. De vorm van de bodem zorgt er voor dat de boot uitermate makkelijk en licht vaart en goed luistert. Hij kant heel makkelijk op en is goed te bevaren in golven. Dankzij grote luiken in het voor- en achterdek is deze eenvoudig te beladen.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/wadloper2.jpg

Prijon Invader (geel dek, gele bodem)

Deze wildwater kajak is sinds eind 2001 in de WKV-vloot. Als een typische wildwaterboot is deze zeer wendbaar, rechtuit varen is veel moeilijker dan bij vlakwater- of zeekajaks. Op stromend wild water komt de Invader goed tot zijn recht. Doordat de boot is gemaakt van PE (polyethyleen) kan deze goed tegen een stootje.


Uvak kinderkajak (geel)

Deze kinderkajak is uitgerust als een echte zeekajak, dus met belijning, compartimenten, een variabele scheg en toggles. Voor kinderen tot ca. 11 jaar is deze kajak heel prettig om in te varen en hij wordt veel gebruikt om kinderen vertrouwd te maken met kajaks en goed te leren varen, zowel tijdens tochten als tijdens oefeningen.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Uvak1.jpg

North Shore Shoreline (lichtblauw dek, witte bodem)

De lichtblauwe North Shore Shoreline was sinds 2001 in het bezit van onze club. Deze zeekajak heeft schotten en witte belijning, variabele voetensteunen, een variabel in te stellen scheg, twee kleine ronde luiken en een plaats voor een kompas op het bovendek, afgedicht met een wit scherm.

Eind augustus 2017 is deze verenigingskajak tijdens het Grootwaterweekend in Zeeland gestolen en tot op heden niet teruggevonden. Heb je deze kajak na eind augustus 2017 gezien, neem dan a.u.b. snel contact op met de WKV.

WKV trailer

De WKV trailer is in eigen beheer opgebouwd op een aangekocht onderstel en is sinds 2006 in gebruik. Het geeft plaats aan maximaal 11 kajaks en heeft ook 2 grote afsluitbare compartimenten voor het vervoer van peddels en andere materialen. De trailer mag worden vervoerd door leden met een B- rijbewijs, een aanvullend E-rijbewijs is niet nodig.