De WKV verenigingsvloot

Op deze pagina is een beschrijving van alle boten die de WKV bezit of in bruikleen heeft (aangepast 18 februari 2024):

De WKV bezit verschillende typen boten, onderverdeeld in zee- en grootwaterkajaks, vlakwaterkajaks, een wildwaterkajak en een kinderkajak. Daarnaast hebben we andere materialen, zoals spatzeilen, afdekzeilen, peddels en zwemvesten, passend bij de kajak of passend bij de vaarder. De verenigingsboten mogen worden gebruikt door leden die huur hiervoor betalen of door nieuwelingen die met ons meevaren tijdens verenigingsavonden of -ochtenden. Daarnaast heeft de WKV ook een trailer om de kajaks en materialen over de weg te kunnen vervoeren.

De verenigingsboten zijn bij verenigingsactiviteiten voor alle WKV’ers te huur. Probeer ze rustig eens uit en bepaal zelf welke het prettigste vaart. Dit kan sterk per persoon wisselen, al naar gelang de lichaamsbouw, de “durf” om elke boot uit te proberen, of iemand van plan is te surfen of woeste tochten te varen of juist het plezierig vindt in een kribvak of op een meertje te dobberen. Uiteindelijk mag ieder zelf bepalen welke boot in zijn of haar ogen het meest geschikt is. Ook voor mensen die van plan zijn zelf een kajak aan te schaffen zal een test van verschillende boten heel nuttig zijn om een keuze voor een bepaald type boot te maken.

NDK Romany "Eems" (geel dek, witte bodem)

Dit is een zeekajak afkomstig van Nigel Dennis Kayaks uit Wales en was lange tijd in bruikleen bij de WKV via www.zeekajak.nl. Het is vooral een boot voor middellange vaarders. De Romany heeft verder standaard voorzieningen die voor een zeekajak gebruikelijk zijn. Het is een van de meest gebruikte boten van de WKV. Sinds 2018 is de Romany eigendom van de WKV.

NDK Romany Classic "Richel"(geel dek, witte bodem)

In 2018 is deze boot toegevoegd aan de verenigingsvloot als bruikleen-kajak van www.zeekajak.nl als opvolger van de Romany die door de WKV is aangekocht, zie boven. De vaareigenschappen zijn gelijk aan die van de hierboven genoemde Romany.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Romany%20Classic.jpg

NDK Romany Excel "Gein" (geel dek, witte bodem)

De WKV heeft deze kajak in 2011 aangekocht. De Romany Excel heeft een vergelijkbare uitrusting en vaareigenschappen als de andere Romany kajaks. De Excel is wel veel ruimer dan de andere Romany's en heeft een langere en bredere kuip, zodat grotere en zwaardere vaarders gemakkelijker een plekje in deze kajak kunnen vinden.

NDK Explorer "Griend" (geel dek, witte bodem)

Deze kajak is net als de NDK Romany Classic bij de WKV in bruikleen via www.zeekajak.nl . De Explorer is ca 40 cm langer dan de Romany en daardoor meer geschikt voor middelgrote en lange vaarders en voor langere afstanden. Het is een goede en veilige boot voor beginnende tot gevorderde zeevaarders. Qua voorzieningen is de Explorer gelijk aan de Romany. Net als de Romany is de Explorer een zeer populaire verenigingsboot die bij vrijwel alle activiteiten op het water is te vinden.

Norse Bylgja (wit/zwart dek, witte bodem)

De Norse Bylgja is door de WKV in 2024 aangekocht. Deze kajak heeft een lichte V-vorm bodem wat een goede koersvastheid geeft. De Bylgja is een zeekajak die vooral geschikt is voor de iets grotere personen en heeft 2 grote compartimenten, een kleiner dagcompartiment en een mini compartiment voor een kleine grijpvoorraad onderweg. En natuurlijk grijplijnen en een variabele scheg.

P&H Orion "Aa" (oranje dek, witte bodem)

De WKV heeft sinds 2015 deze zeekajak in gebruik. Het is een grote en zeer ruime zeekajak, vooral geschikt voor lange en/of zware vaarders. Niet alleen op zee, maar ook op andere tochten is deze kajak een goede keuze. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten met veel bagageruimte is hij heel geschikt voor meerdaagse trektochten. Door het grote luik achter kan je ook grote, veel ruimte innemende spullen makkelijk kwijt. Ook beginners kunnen dus makkelijk in deze boot varen. 

P&H Sirius S "Zaan" (geel dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2002 in de WKV-vloot gekomen. De Sirius mag worden beschouwd als het kleine broertje van de Orion. De Sirius is een typische zeekajak, die bestemd is voor kleine en lichte vaarders. Door de geknikte bodem (knikspant) heeft de Sirius een zeer sterke koersvastheid, om bochten te maken moet niet alleen met boogslagen worden gewerkt, maar moet de kajak flink worden opgekant. Daardoor lijkt deze boot een lagere beginstabiliteit te hebben. Lange benen en veel bagage kan je in deze boot niet kwijt, maar voor trektochten met een meer Spartaanse uitrusting is de Sirius S wel geschikt.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Sirius1.jpg

P&H Sirius HF "Alm" (oranje dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2018 aangekocht. Deze Sirius HF is wat groter dan de eerder genoemde Sirius S uitvoering en heeft dus meer bagageruimte dan zijn kleine broertje. Ook is deze langer, wat hem sneller maakt dan de S uitvoering. Deze kajak is geschikt voor middelgrote vaarders. Hij heeft wel vergelijkbare vaareigenschappen als de andere Sirius. Op open water (bijvoorbeeld zee) is een Sirius in zijn element en is het een snelle en koersvaste boot.

P&H Quest LV "Meije" (rood dek, witte bodem)

De P&H Quest is in 2011 aangekocht. Deze kajak is een relatief snelle kajak die geschikt is voor lange en slanke vaarders. De kajak heeft drie compartimenten en is volledig als zeekajak uitgerust. De vaareigenschappen lijken een beetje op een Sirius HF, dus dat betekent dat deze kajak op groot water goed uit zijn voeten kan, maar een wat lagere beginstabiliteit heeft.

Wadloper 520 Mariner "Geul" (rood dek, rode bodem)

De Wadloper 520 is geschikt voor middellange vaarders. De boot heeft erg goede vaareigenschappen en is gemakkelijk te varen. De vorm van de bodem zorgt er voor dat de boot ook bij zijwind uitermate makkelijk op koers blijft en goed luistert. Hij kant heel makkelijk op en is goed te bevaren in golven. Dankzij grote luiken in het voor- en achterdek is deze eenvoudig te beladen.

Eagle Shoreline "Dieze" (geel dek, witte bodem)

De gele Eagle Shoreline is in 2012 van een oud-lid overgenomen. Het is een boot met goede vaareigenschappen. Door het kleine volume is de Shoreline juist goed voor de wat kleinere en lichtere vaarder. Door de hoge beginstabiliteit is deze goed te bevaren door beginners. Verder heeft deze net als de andere zeekajaks belijning, toggles en een variabele scheg.

North Shore Shoreline "Niers" (geel dek, gele bodem)

De North Shore Shoreline is in 2021 aangekocht. Het is een boot met dezelfde vaareigenschappen als de Eagle Shoreline. Deze uitvoering is wel degelijker dan de Eagle uitvoering en is daarom beter bestand tegen zwaardere weersomstandigheden. De kajak heeft twee kleine ronde luiken, daarmee is bagage wel lastiger in de boot te krijgen dan bij de boten met grotere luiken. 

North Shore Fuego "Swalm" (geel dek, witte bodem)

Deze zeekajak is ook in 2021 aangekocht. Deze boot is qua vaareigenschappen identiek aan de Shorelines en is dus ook vooral bedoeld voor lichte en niet al te lange vaarders.  Anders dan bij de andere zeekajaks heeft deze luiken die bet behulp van bandjes en klemmen de compartimenten afsluiten. Verder is deze net zo uitgerust als de andere zeekajaks. 

Inuit Arrnaq "Spaarne" (rood dek, witte bodem)

Deze zeekajak is ook in 2021 aangekocht. Deze is vooral geschikt voor lichte en niet al te lange vaarders. Het is een snelle zeekajak die geschikt is voor lange afstanden. Door de licht geknikte bodem (knikspant) heeft de Arrnaq een goede koersvastheid, maar is de beginstabiliteit lager dan bij kajaks zonder knikspant. Hij heeft een grote kuip wat in- en uitstappen vergemakkelijkt.

Stipyaks Kajett “Regge” (wit dek, witte bodem)

De Regge is sinds 2000 in het bezit van de WKV. Deze Kajett is echte vlakwaterkajak, een zeer snelle en lichte boot. Het is een slanke en licht te varen boot waar je op binnenwater je snel kan verplaatsen. Achter het zitje zit een luik waar je toegang krijgt tot een groot achtercompartiment. In de voorpunt heeft de Regge een luchtzak voor drijfvermogen.

Stipyaks Kajett "Linge" (blauw dek, blauwe bodem)

Naast de Regge heeft de WKV sinds 2017 een lichtblauwe Kajett in bezit. Deze kajak is qua vaareigenschappen identiek aan de andere Kajett. Dit exemplaar heeft zowel voor als achter geen afsluitbare compartimenten maar luchtzakken. Dat betekent dat je je bagage in waterdichte zakken moet meenemen.

Stipyaks Eski “Berkel” (rood dek, rode bodem)

Deze is door de WKV gekocht in 1998. Deze kajak heeft geen belijning en compartimenten en heeft een vaste scheg en daarom is het een vlakwaterkajak. De stabiliteit is behoorlijk: je hoeft met deze boot niet te vrezen meteen ondersteboven te liggen. Mensen met groter gewicht en lange benen passen hier - in tegenstelling tot Kajetts - goed in. Het is een redelijk snelle kajak, geschikt voor bijna al onze tochten op binnenwater. Je bagage dien je dan wel in waterdichte zakken mee te nemen.

Prijon Invader (geel dek, gele bodem)

Deze wildwater kajak is sinds eind 2001 in de WKV-vloot. Als een typische wat ouderwetse wildwaterboot is deze wendbaar, rechtuit varen is veel moeilijker dan bij vlakwater- of zeekajaks. Op stromend wild water komt de Invader goed tot zijn recht. Doordat de boot is gemaakt van PE (polyethyleen) kan deze goed tegen een stootje.


Inuit Uvak kinderkajak (geel)

Deze kinderkajak is uitgerust als een echte zeekajak, dus met belijning, compartimenten, een variabele scheg en toggles. Voor kinderen tot ca. 11 jaar is deze kajak heel prettig om in te varen en hij wordt veel gebruikt om kinderen vertrouwd te maken met kajaks en goed te leren varen, zowel tijdens tochten als tijdens oefeningen.

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Uvak1.jpg

North Shore Shoreline (lichtblauw dek, witte bodem)

De lichtblauwe North Shore Shoreline was sinds 2001 in het bezit van onze club. Deze zeekajak heeft schotten en witte belijning, variabele voetensteunen, een variabel in te stellen scheg, twee kleine ronde luiken en een plaats voor een kompas op het bovendek, afgedicht met een wit scherm.

Eind augustus 2017 is deze kajak tijdens een kampeerweekend in Zeeland gestolen en tot op heden niet teruggevonden. Heb je deze kajak na eind augustus 2017 gezien, neem dan a.u.b. snel contact op met de WKV.

WKV trailer

De WKV trailer is in eigen beheer opgebouwd op een aangekocht onderstel en is sinds 2006 in gebruik. Het geeft plaats aan maximaal 11 kajaks en heeft ook 2 grote afsluitbare compartimenten voor het vervoer van peddels en andere materialen. De trailer mag worden vervoerd door leden met een B- rijbewijs, een aanvullend E-rijbewijs is niet nodig.