Cursussen

Door de instructeurs van de WKV worden door het jaar verschillende cursussen georganiseerd. Deze cursussen hebben verschillende niveaus: Introductiecursus kajakvaren (deze basiscursus is voor iedereen, dus ook voor niet-leden), Kajakvaardigheid-A (KVA), Kajakvaardigheid-B (KVB), Kajakveiligheidstest (KVT) en Toervaardigheid-extra (TVE). Bij de genoemde cursussen kan men brevetten behalen die door het Watersportverbond (WSV) worden uitgegeven.

Wanneer deze cursussen worden gegeven staat in onze Kalender.

Instapcursus kajakvaren voor beginners

De instapcursus is speciaal bedoeld om je te laten kennismaken met de basistechnieken van het kajakvaren. Deze cursus staat open voor iedereen die met kajakken kennis wil maken, zonder dat je meteen lid moet worden. Na deze instapcursus weet je welk materiaal er is, weet je iets over veilig varen op rivieren als de Nederrijn, beheers je de technieken om veilig te kunnen varen op eenvoudig water, en kan je bij onverhoopt omslaan veilig en zonder paniek uit je kajak komen.

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

Cursussen voor WKV-leden

Kajakvaardigheid-A (KVA): Deze cursus leidt je op voor het diploma kajakvaardigheid-A van het Watersportverbond. In deze cursus zit een stuk theorie over kennis materiaal, veiligheid, vervoer en technieken. Het praktijkdeel bevat technieken die ook in de instapcursus zitten, maar dan op een hoger nieveau. Enkele technieken zijn voorwaarts varen, achterwaarts varen, zijwaarts verplaatsen, boogslagen, lage steun, remmen, gecontroleerd omslaan en onder water uitstappen. Daarnaast is er voor de cursisten een instructieve dagtocht van Arnhem naar Wageningen. De cursus vindt meestal plaats in juni/juli en wordt afgesloten met een theorie- en een praktijk-examen.

Kajakvaardigheid-B (KVB): Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde kajakvaarders. De oefeningen in deze cursus zijn een vervolg op de KVA-oefeningen. Zo perfectioneren we je voorwaarts varen, steunen en manoeuvreren. Een belangrijk onderdeel is ook dat de slagen nu vloeiend in elkaar over horen te gaan. Daarnaast leren we je om een andere kajakker te slepen. Combineren van technieken dus. In de lessen zitten ook oefeningen waarbij je omslaat, zodat we je reddingen zowel als drenkeling als als redder scherp houden. De theorie bestaat uit materiaalkennis, het kiezen van een juiste boot voor de vaaromstandigheden, effect van de rompvorm op vaareigenschappen, etc. De KVB cursus wordt ook afgesloten met een theorie- en praktijk-examen. De KVB cursus vindt meestal in mei plaats.

Kajak-Veiligheids-Test (KVT): Het doel hiervan is dat de kajakvaarder kennis en technieken beheerst om anderen en zichzelf uit het water te redden, en beschikt over vaardigheden om adequate hulp te bieden en te assisteren tijdens een reddingsactie binnen een groep kajakvaarders. De KVT cursus bestaat uit een theorie deel waarbij aandacht wordt besteed aan o.a. EHBO, preventie van en hulp bij shock, onderkoeling en oververhitting. Het praktijkdeel bestaat uit o.a. het redden van een te water geraakte kajakvaarder, zwemmen in kajakuitrusting inclusief zwemvest,  slepen, met een kajak naar de kant zwemmen. De KVT cursus vindt meestal plaats in september en wordt afgesloten met een examen.

Zwembad-lessen: in een overdekt en verwarmd zwembad kan je klassikaal of individueel les krijgen van een instructeur in diverse technieken. Enkele daarvan: omslaan en uitstappen, algemene bootbeheersing, lage steun, hoge steun, eskimoteren, redden, re-entry. Daanaast kan je ook zelf - al dan niet met een maatje - oefeningen doen. We huren 5 -6 keer per jaar 2 uren een zwembad in de wintermaanden januari, februari en maart.

Toervaardigheid-Extra: dit is het hoogste trainingsniveau voor varen op binnenwater. Het doel van deze cursus is om deelnemers voldoende kennis en technieken aan te leren om veilig met een kajak een tocht te leiden op binnenwater met een groep van maximaal zes personen tot en met windkracht zes. Om hieraan mee te mogen doen moet je zowel qua kennis als qua vaardigheden op een hoog niveau zitten, je hebt minimaal het niveau Toervaardigheid/KVB en je hebt meegedaan aan meerdere meerdaagse tochten onder verschillende omstandigheden. Ook deze cursus wordt afgesloten met een examen. De cursus wordt in overleg met de instructeurs gepland en gegeven.

Overige cursussen:

Er zijn ook cursussen mogelijk die niet in het cursuspakket zitten van de WKV en ook niet namens of door de WKV worden gegeven. Voorbeelden hiervan zijn Zeevaardigheid, Zeevaardigheid-extra, wildwater cursussen en open kano cursussen. Wil je hieraan deelnemen? Vraag dan een van onze instructeurs.

Heb je andere specifieke wensen of vragen rond een kano-opleiding, dan kan je natuurlijk altijd een van de instructeurs benaderen.

Informatie Watersportverbond over cursussen

Op de site "(Beter) leren kanovaren" van het Watersportverbond lees je veel informatie over de cursussen die door of namens het Watersportverbond worden gegeven en de niveaus en exameneisen hiervan.

https://www.watersportverbond.nl/opleidingen/watersporter/beter-leren-kanovaren