De club‎ > ‎

De WKV verenigingsvloot

Op deze pagina is een beschrijving van alle boten die de WKV bezit of in bruikleen heeft:
De verenigingsboten zijn bij verenigingsactiviteiten voor alle WKV’ers te huur. Probeer ze rustig eens uit en bepaal zelf welke het prettigste vaart. Dit kan sterk per persoon wisselen, al naar gelang de lichaamsbouw, de “durf” om elke boot uit te proberen, of iemand van plan is te surfen of woeste tochten te varen of juist het plezierig vindt in een kribvak of op een meertje te dobberen. Uiteindelijk mag ieder zelf bepalen welke boot in zijn of haar ogen het meest geschikt is. Ook voor mensen die van plan zijn zelf een kajak aan te schaffen zal een test van verschillende boten heel nuttig zijn om een keuze voor een bepaald type boot te maken.


NDK Romany (geel dek, witte bodem)

Sinds eind 2002 is een zeekajak van dit type samen met de NDK Explorer (zie hieronder) bij de WKV gestald en beide zijn afkomstig van Nigel Dennis Kayaks uit Wales. Deze kajaks zijn bedoeld voor mensen in Nederland die een NDK-kajak overwegen te kopen en die bij ons kunnen proefvaren, zie de website van www.zeekajak.nl. Nico Middelkoop treedt hierbij als een van de tussenpersonen/bemiddelaars op. De WKV mag deze boten in bruikleen gebruiken. De Romany heeft vaareigenschappen die enigszins vergelijkbaar zijn met een North Shore Shoreline, hoewel iets ruimer bemeten. Het is vooral een boot voor kleinere en lichte vaarders. De Romany heeft wel een andere kuipopening dan de Shoreline, namelijk langer en met een vorm van een sleutelgat. Een voordeel hiervan is het gemakkelijker in- en uitstappen. Een nadeel is dat het voordek verder weg is en lastiger is als bijvoorbeeld een zeekaart moet worden bekeken. Verder heeft de Romany een ander type zitje. De Romany heeft verder standaard voorzieningen die voor een zeekajak gebruikelijk zijn. Er zitten ronde luiken in die een grotere diameter hebben dan de ronde Valley luiken van de meeste andere zeekajaks.

NDK Explorer (geel dek, witte bodem

De Explorer is net als de NDK-Romany in bruikleen gekregen van www.zeekajak.nl . De Explorer is groter dan de Romany, ongeveer 40 cm langer en dus meer geschikt voor wat grotere vaarders. Het is een goede en veilige boot voor beginnende tot gevorderde zeevaarders. Hij is wendbaarder en gemakkelijker te bevaren dan de Sirius, maar reageert wel sterker op opkanten dan een North Shore Mariner. Het is een geschikte boot om de vaardigheden die nodig zijn voor zeevaren goed aan te leren en te oefenen. Qua voorzieningen is de Explorer gelijk aan de Romany. Net als de Romany is de Explorer een zeer populaire verenigingsboot die bij vrijwel alle activiteiten op het water is te vinden.

P&H Orion (rood dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2002 gekocht van kano-speciaalzaak Tiekano (tegenwoordig Kanoshop Outdoor Valley) nadat we deze boot eerst nog een paar jaar in bruikleen hadden. Het is een van de populairste, dus ook meest gebruikte verenigingskajaks. Het is een grote en zeer ruime zeekajak, vooral geschikt voor lange en/of zware vaarders. Niet alleen op zee, maar ook op andere tochten waar lange stukken rechtuit wordt gevaren is deze kajak een goede keuze. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten met veel ruimte is hij heel geschikt voor meerdaagse trektochten. Door het grote luik achter kan je ook grote, veel ruimte innemende spullen makkelijk kwijt. De beginstabiliteit wordt door sommigen als laag ervaren, maar de eindstabiliteit is zeker hoog. Ook beginners kunnen dus makkelijk in deze boot varen.

P&H Sirius S (geel dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2002 in bruikleen gekregen van Tiekano (tegenwoordig Kanoshop Outdoor Valley) en in 2005 aangekocht. De Sirius mag worden beschouwd als het kleine broertje van de Orion. Ook de Sirius is een typische zeekajak, die bestemd is voor kleine en lichte vaarders. Door de geknikte bodem heeft de Sirius een zeer sterke koersvastheid, om bochten te maken moet niet alleen met boogslagen worden gewerkt, maar moet de kajak flink worden opgekant. Door de vorm van de bodem heeft hij een lage beginstabiliteit, maar een betere stabiliteit als hij wordt opgekant. Op open water (bijvoorbeeld zee) is de Sirius in zijn element. Lange benen en veel bagage kan je in deze boot niet kwijt, maar voor kleine trektochten met een Spartaanse uitrusting is de Sirius wel geschikt.

Stipyaks Eski-Expeditie “Dommel” (rood)

De WKV heeft deze kajak in 1999 gekocht van oud-WKV-lid Jaap Bol. Hij is uitgerust met compartimenten, belijning en een variabele scheg. De Dommel is dan ook op groot water bruikbaar, in tegenstelling tot zijn compartimentloze soortgenoten Sarqaq en Berkel (zie onder). Net als de Vecht is deze kajak eerder een grootwater-kajak dan een zeekajak. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten is ook de Dommel prima geschikt voor dagtochten en meerdaagse trektochten. Met ingetrokken scheg is de Dommel vrij wendbaar, maar wel veel minder dan een Seajett. In het algemeen is de Dommel een prettige boot om mee te varen.

North Shore Shoreline (lichtblauw dek, witte bodem)

De Shoreline is sinds 2001 in het bezit van onze club en is een echte zeekajak. Er zit alles erop en eraan wat je bij een zeekajak zou kunnen willen hebben: belijning, compartimenten, variabele scheg en zelfs een voetpomp en een kompas. Het is een boot met goede vaareigenschappen. Door de voor een zeekajak wat korte waterlengte is deze kajak niet heel snel. Maar door het kleinere volume is de Shoreline wel juist goed voor de wat kleinere en lichtere vaarder. Hoewel je compartimenten hebt voor bagage is de pakruimte veel minder dan in de Orion en heb je slechts kleine, ronde luiken. De boot is wel prima voor trektochten, maar je zult dan toch een wat meer Spartaanse uitrusting mee moeten nemen. In 2017 is deze verenigingskajak tijdens het Grootwaterweekend in Zeeland gestolen en tot op heden niet teruggevonden.

Stipyaks Seajett “Mithlond” (grijs)

Deze Seajett is qua uiterlijk en vaareigenschappen vrijwel identiek aan de Vecht. Deze kajak is in 2007 aan de WKV gedoneerd door Ludovic van Amelsvoort. Net als de Vecht heeft de Mithlond twee waterdichte compartimenten, belijning en een variabele scheg. Deze kajak is met name geschikt voor mensen met lange benen. Vanwege de grote compartimenten is de Mithlond geschikt om veel materiaal me te nemen voor bijvoorbeeld een trektocht, alleen moet dit materiaal wel door kleine luiken worden geperst.

Stipyaks Kajett “Dinkel” (grijs)

De Dinkel is sinds 1995 in het bezit van de WKV. Deze Kajett is echte vlakwaterkajak, een snelle en lichte boot. In tegenstelling tot de zeekajaks heeft deze geen compartimenten, maar luchtzakken voor het drijfvermogen. Op rustig water hoef je niet bang te zijn om te slaan, maar je moet wel uitkijken als je hiermee wilt gaan surfen op de golven van Rijnaken, want Kajetts hebben de neiging met de voorpunt in de golven te boren. Ook zal een Kajett bij sterke zijwind vlug oploeven en is dus allen met goede technieken en een goede belading goed op koers te houden. Mensen met lange benen en grote voeten hebben in deze boot helaas geen comfortabele positie. Omdat de voorpunt spits toeloopt zitten deze mensen vrij snel met hun voeten klem en zie je aan de bobbels aan de buitenkant op het bovendek waar zich de voeten van de vaarder bevinden. Vanwege het ontbreken van compartimenten is het gebruik van waterdichte zakken voor het vervoer van bagage noodzakelijk.

Stipyaks Kajett “Regge” (wit)

De Regge werd in 2000 door Nico Middelkoop aan de WKV gedoneerd. Deze boot is qua uitvoering en vaareigenschappen identiek aan de Dinkel. Alleen heeft de Regge achter het zitje in plaats van een luchtzak een vanuit de kuip met een luik af te sluiten compartiment, zodat het droog vervoeren van spullen gemakkelijker is. Maar ook met zo’n compartiment is deze boot niet geschikt voor groot open water. Zonder belijning is deze namelijk bij reddingen moeilijk te hanteren en de vaareigenschappen in hoge golven en met harde wind zijn zeer matig. Toch is deze boot, net als de Dinkel, prima te gebruiken voor allerlei activiteiten op binnenwater.

Stipyaks Eski “Sarqaq” (lichtgrijs)

De Sarqaq is - net als de Dommel - een Eski, maar omdat de Sarqaq geen belijning, compartimenten en variabele scheg heeft kan je hem niet gebruiken op groot water en drukke rivieren als de Waal. De stabiliteit is behoorlijk: je hoeft met deze boot niet te vrezen meteen ondersteboven te liggen. Mensen met lange benen passen hier - in tegenstelling tot Kajetts - goed in. Het is een redelijk snelle kajak, geschikt voor bijna al onze tochten op binnenwater. De Sarqaq is de oudste verenigingskajak van de WKV en aanwezig sinds 1994.

Stipyaks Eski “Berkel” (rood)

Deze is door de WKV gekocht in 1998. De Berkel is qua uitvoering en vaareigenschappen vrijwel identiek aan de Sarqaq. Alleen heeft deze een wat mooiere, in de lijn van de boot liggende vaste scheg. Beide Eski's zijn vlakwater-uitvoeringen van de eerder beschreven Expeditie-uitvoering, de Dommel. Een Eski is vanwege zijn grote volume geschikt om te bevaren tijdens meerdaagse trektochten op binnenwater.

SK "Runner" (geel)

De WKV heeft haar SK sinds 1996. Een SK (standaard-klasse) werd vroeger als wedstrijdkajak gebruikt in de periode voor de K1 kajaks. Het spreekt dus voor zich dat je met deze boot zeer snel kan varen. Dit moet een vaarder wel bekopen met een zeer lage begin- en eindstabiliteit (toch nog veel hoger vergeleken met de tegenwoordige wedstrijdboten). Omdat dit de minst stabiele boot is van de vereniging is, wordt deze bij activiteiten nauwelijks gebruikt en is deze eigenlijk weggelegd voor een klein aantal moedige vaarders. Verder is de zitplaats niet bepaald comfortabel voor mensen met lange benen of brede heupen. In tegenstelling tot de andere boten hoor je in een SK je benen niet klem te zetten aan de zijkanten van de boot, maar moet je met de knieën tegen elkaar in de kuip zitten.

Prijon Invader (geel)

Deze wildwater kajak is een schenking van John Stuiver en sinds eind 2001 in de WKV vloot. Als een typische wildwaterboot is deze zeer wendbaar, rechtuit varen is veel moeilijker dan bij vlakwater- of zeekajaks. Het is daarom geen kajak om lange tochten op vlak water mee te varen, maar wel een typische speelboot waarin verschillende vaartechnieken goed kunnen worden beoefend. Op wild water komt de Invader natuurlijk wel goed tot zijn recht. Doorat de boot is gemaakt van PE (polyethyleen) kan deze goed tegen een stootje.

NDK Romany Excel (geel dek, witte bodem

De WKV heeft deze kajak in 2011 aangekocht van Nigel Dennis Kajaks en deze is dus - anders dan de andere NDK boten - eigendom van de WKV. Desondanks is deze kajak naast verenigingskajak ook beschikbaar voor mensen in Nederland die een NDK-kajak overwegen te kopen en die bij ons kunnen proefvaren. De Romany Excel heeft vergelijkbare uitrusting en vaareigenschappen als de bruikleen-Romany. Alleen heeft deze een wat groter volume, zodat grotere vaarders gemakkelijker een plekje in deze kajak kunnen vinden.

Eagle Shoreline (rood dek, witte bodem)

De Eagle Shoreline is in 2011 van oud-WKV-lid Natasha van Vliet overgenomen. Deze boot lijkt veel op de North Shore Shoreline die eerder is beschreven. Er zijn wel een paar dingen anders. In de eerste plaats is de Eagle Shoreline veel lichter uitgevoerd, o.a. met dunnere wanden. Dit maakt deze Eagle Shoreline wel minder degelijk dan de North Shore Shoreline. Aan de andere kant heeft deze wel een achtercompartiment met een groot ovaal luik, waardoor dit compartiment makkelijker toegankelijk is en dus makkelijker te beladen. Verder heeft deze net als de andere zeekajaks belijning, toggles en een variabele scheg. 

Eagle Shoreline (geel dek, witte bodem)

De gele Eagle Shoreline is in 2012 van oud-WKV-lid Martijn van Vliet overgenomen. Deze kajak is identiek aan de rode Eagle Shoreline (zie hierboven).

P&H Quest LV (rood dek, witte bodem)

De P&H Quest is in 2011 overgekocht van Eric Veltman. Deze kajak is een relatief snelle kajak maar die toch geschikt is voor lange vaarders. De kajak heeft drie compartimenten en is volledig als zeekajak uitgerust. De vaareigenschappen lijken een beetje op een Sirius, dus dat betekent dat deze kajak op groot water goed uit zijn voeten kan, maar moeilijker wendbaar is in scherpe bochten.

Inuït kinderkajak "Uvak" (geel dek, witte bodem)

Deze kinderkajak is door de WKV gekocht van oud-WKV-lid Gerard Guiking. De kajak is uitgerust als een zeekajak, dus met belijning, compartimenten, een variabele scheg en toggles. Voor kinderen tot ca. 12 jaar is deze kajak heel prettig om in te varen en hij wordt veel gebruikt om kinderen vertrouwd te maken met kajaks en goed te leren varen, zowel tijdens tochten als tijdens oefeningen. Dat dit type kajak populair is bij de WKV blijkt uit het feit dat naast deze verenigingskajak binnen de WKV ook drie kinderkajaks van hetzelfde type in gebruik zijn als privé boot.