De club‎ > ‎

De WKV verenigingsvloot

Op deze pagina is een beschrijving van alle boten die de WKV bezit of in bruikleen heeft (aangepast 26 december 2019):

De verenigingsboten zijn bij verenigingsactiviteiten voor alle WKV’ers te huur. Probeer ze rustig eens uit en bepaal zelf welke het prettigste vaart. Dit kan sterk per persoon wisselen, al naar gelang de lichaamsbouw, de “durf” om elke boot uit te proberen, of iemand van plan is te surfen of woeste tochten te varen of juist het plezierig vindt in een kribvak of op een meertje te dobberen. Uiteindelijk mag ieder zelf bepalen welke boot in zijn of haar ogen het meest geschikt is. Ook voor mensen die van plan zijn zelf een kajak aan te schaffen zal een test van verschillende boten heel nuttig zijn om een keuze voor een bepaald type boot te maken.

NDK Romany (geel dek, witte bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Romany1.jpg

Sinds eind 2002 is een zeekajak van dit type samen met de NDK Explorer (zie hieronder) bij de WKV gestald en beide zijn afkomstig van Nigel Dennis Kayaks uit Wales. Deze kajaks zijn bedoeld voor mensen in Nederland die een NDK-kajak overwegen te kopen en die bij ons kunnen proefvaren, zie de website van www.zeekajak.nl. Nico Middelkoop treedt hierbij als een van de tussenpersonen/bemiddelaars op. De WKV mag deze boten in bruikleen gebruiken. De Romany heeft vaareigenschappen die enigszins vergelijkbaar zijn met een North Shore Shoreline, hoewel iets ruimer bemeten. Het is vooral een boot voor kleinere en lichte vaarders. De Romany heeft wel een andere kuipopening dan de Shoreline, namelijk langer en met een vorm van een sleutelgat. Een voordeel hiervan is het gemakkelijker in- en uitstappen. Een nadeel is dat het voordek verder weg is en lastiger is als bijvoorbeeld een zeekaart moet worden bekeken. Verder heeft de Romany een ander type zitje. De Romany heeft verder standaard voorzieningen die voor een zeekajak gebruikelijk zijn. Er zitten ronde luiken in die een grotere diameter hebben dan de ronde Valley luiken van de meeste andere zeekajaks
Sinds 2018 is de Romany eigendom van de WKV en vervangen door een nieuwe bruikleen-kajak.

NDK Romany Classic (geel dek, witte bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Romany%20Classic.jpg

In 2018 is deze boot toegevoegd aan de verenigingsvloot als bruikleen-kajak van Nigel Dennis Kayaks (NDK) als opvolger van de Romany die door de WKV is aangekocht, zie boven. De vaareigenschappen zijn gelijk aan die van de hierboven genoemde Romany. Alleen passen in deze kajek iets minder grote vaarders.

NDK Explorer (geel dek, witte bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Explorer.jpg

De Explorer is net als de NDK-Romany in bruikleen gekregen van www.zeekajak.nl . De Explorer is groter dan de Romany, ongeveer 40 cm langer en dus meer geschikt voor wat grotere vaarders. Het is een goede en veilige boot voor beginnende tot gevorderde zeevaarders. Hij is wendbaarder en gemakkelijker te bevaren dan de Sirius, maar reageert wel sterker op opkanten dan een North Shore Mariner. Het is een geschikte boot om de vaardigheden die nodig zijn voor zeevaren goed aan te leren en te oefenen. Qua voorzieningen is de Explorer gelijk aan de Romany. Net als de Romany is de Explorer een zeer populaire verenigingsboot die bij vrijwel alle activiteiten op het water is te vinden.

P&H Orion (rood dek, witte bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Orion1b.jpg

De WKV heeft sinds 1999 deze zeekajak in gebruik, eerst als bruikleen boot en sinds 2002 als eigendom. Het is een veel gebruikte verenigingskajak. Het is een grote en zeer ruime zeekajak, vooral geschikt voor lange en/of zware vaarders. Niet alleen op zee, maar ook op andere tochten waar lange stukken rechtuit wordt gevaren is deze kajak een goede keuze. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten met veel ruimte is hij heel geschikt voor meerdaagse trektochten. Door het grote luik achter kan je ook grote, veel ruimte innemende spullen makkelijk kwijt. Ook beginners kunnen dus makkelijk in deze boot varen.

P&H Orion (oranje dek, witte bodem)

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Orion%20nieuw.jpg
Omdat de rood/witte Orion zo'n populaire en veelgebruikte kajak is, en daardoor ook al enigszins versleten is, is in 2015 een soortgelijke Orion zeekajak aangeschaft. Qua vorm en vaareigenschappen is deze identiek aan de oude rood-witte Orion.

P&H Sirius S (geel dek, witte bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Sirius1.jpg

Deze zeekajak is in 2002 in bruikleen gekregen en in 2005 aangekocht. De Sirius mag worden beschouwd als het kleine broertje van de Orion. Ook de Sirius is een typische zeekajak, die bestemd is voor kleine en lichte vaarders. Door de geknikte bodem (knikspant) heeft de Sirius een zeer sterke koersvastheid, om bochten te maken moet niet alleen met boogslagen worden gewerkt, maar moet de kajak flink worden opgekant. Door de vorm van de bodem heeft hij een lage beginstabiliteit, maar een betere stabiliteit als hij wordt opgekant. Lange benen en veel bagage kan je in deze boot niet kwijt, maar voor kleine trektochten met een Spartaanse uitrusting is de Sirius wel geschikt.

P&H Sirius hf (oranje dek, witte bodem)

Deze zeekajak is in 2018 overgekocht van een lid van Natsec in Vlaardingen. Deze Sirius is wat groter dan de eerder genoemde Sirius S uitvoering, maar wel smaller dan de twee Orions. Verder is deze compleet uitgerust als een typische zeekajak en is bestemd is voor middelgrote vaarders. Ook deze Sirius heeft een zeer sterke koersvastheid en is het maken van bochten mogelijk door de kajak goed op te kanten. Op open water (bijvoorbeeld zee) is de Sirius in zijn element.

Stipyaks Eski-Expeditie “Dommel” (rood dek, rode bodem)

De WKV heeft deze kajak in 1999 gekocht van een oud-WKV-lid. Hij is uitgerust met compartimenten, belijning en een variabele scheg. De Dommel is dan ook op groot water bruikbaar, in tegenstelling tot zijn compartimentloze soortgenoot Berkel (zie onder). Net als de Vecht is deze kajak eerder een grootwater-kajak dan een zeekajak. Vanwege de aanwezigheid van compartimenten is ook de Dommel prima geschikt voor dagtochten en meerdaagse trektochten. Met ingetrokken scheg is de Dommel vrij wendbaar, maar wel veel minder dan een Seajett. In het algemeen is de Dommel een prettige boot om mee te varen.

North Shore Shoreline (lichtblauw dek, witte bodem)

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Shorelineblauw.jpg
De lichtblauwe North Shore Shoreline was sinds 2001 in het bezit van onze club. Deze boot heeft schotten en witte belijning, een zelf ingebouwde variabele voetensteun, een variabele scheg, twee kleine luiken en een plaats voor een kompas op het bovendek, afgedicht met een wit scherm. Eind augustus 2017 is deze verenigingskajak tijdens het Grootwaterweekend in Zeeland gestolen en tot op heden niet teruggevonden. Heb je deze kajak na eind augustus 2017 gezien, neem dan contact op met de WKV.

Stipyaks Kajett “Dinkel” (grijs dek, grijze bodem)

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/dinkel.jpg
De Dinkel is sinds 1995 in het bezit van de WKV. Deze Kajett is echte vlakwaterkajak, een snelle en lichte boot. In tegenstelling tot de zeekajaks heeft deze geen compartimenten, maar luchtzakken voor het drijfvermogen. Op rustig water hoef je niet bang te zijn om te slaan, maar je moet wel uitkijken als je hiermee wilt gaan surfen op de golven van Rijnaken, want Kajetts hebben de neiging met de voorpunt in de golven te boren. Ook zal een Kajett bij sterke zijwind vlug oploeven en is dus allen met goede technieken en een goede belading goed op koers te houden. Mensen met lange benen en grote voeten hebben in deze boot helaas geen comfortabele positie. Omdat de voorpunt spits toeloopt zitten deze mensen vrij snel met hun voeten klem en zie je aan de bobbels aan de buitenkant op het bovendek waar zich de voeten van de vaarder bevinden. Vanwege het ontbreken van compartimenten is het gebruik van waterdichte zakken voor het vervoer van bagage noodzakelijk.

Stipyaks Kajett “Regge” (wit dek, witte bodem)

De Regge werd in 2000 door Nico Middelkoop aan de WKV gedoneerd. Deze boot is qua uitvoering en vaareigenschappen identiek aan de Dinkel. Alleen heeft de Regge achter het zitje in plaats van een luchtzak een vanuit de kuip met een luik af te sluiten compartiment, zodat het droog vervoeren van spullen gemakkelijker is. Maar ook met zo’n compartiment is deze boot niet geschikt voor groot open water. Zonder belijning is deze namelijk bij reddingen moeilijk te hanteren en de vaareigenschappen in hoge golven en met harde wind zijn zeer matig. Toch is deze boot, net als de Dinkel, prima te gebruiken voor allerlei activiteiten op binnenwater.

Stipyaks Kajett (blauw dek, blauwe bodem)

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/blauwe%20kajett2.jpg
Naast de twee eerder genoemde Kajetts heeft de WKV sinds 2017 een lichtblauwe Kajett in bezit. Deze kajak is qua uitvoering en vaareigenschappen identiek aan de Dinkel en de Regge.

Stipyaks Eski “Berkel” (rood dek, rode bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Berkel1.jpg

Deze is door de WKV gekocht in 1998. Deze kajak heeft geen belijning, compartimenten en variabele heeft en daarom kan je hem niet gebruiken op groot water en drukke rivieren als de Waal. De stabiliteit is behoorlijk: je hoeft met deze boot niet te vrezen meteen ondersteboven te liggen. Mensen met lange benen passen hier - in tegenstelling tot Kajetts - goed in. Het is een redelijk snelle kajak, geschikt voor bijna al onze tochten op binnenwater. Deze Eski is een vlakwater-uitvoering van de eerder beschreven Expeditie-uitvoering, de Dommel. Een Eski is vanwege zijn grote volume geschikt om te bevaren tijdens meerdaagse trektochten op binnenwater.

Prijon Invader (geel dek, gele bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Invader2.jpg

Deze wildwater kajak is een schenking van een oud-lid en sinds eind 2001 in de WKV vloot. Als een typische wildwaterboot is deze zeer wendbaar, rechtuit varen is veel moeilijker dan bij vlakwater- of zeekajaks. Het is daarom geen kajak om lange tochten op vlak water mee te varen, maar wel een typische speelboot waarin verschillende vaartechnieken goed kunnen worden beoefend. Op wild water komt de Invader natuurlijk wel goed tot zijn recht. Doordat de boot is gemaakt van PE (polyethyleen) kan deze goed tegen een stootje.

NDK Romany Excel (geel dek, witte bodem)

De WKV heeft deze kajak in 2011 aangekocht van Nigel Dennis Kajaks. De Romany Excel heeft vergelijkbare uitrusting en vaareigenschappen als de andere Romany en de Explorer. Alleen heeft deze een wat groter volume, zodat grotere vaarders gemakkelijker een plekje in deze kajak kunnen vinden.

Eagle Shoreline (rood dek, witte bodem)

https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Rode%20Shoreline.jpg
De Eagle Shoreline is in 2011 van een oud-WKV-lid overgenomen.Het is een boot met goede vaareigenschappen. Door de voor een zeekajak wat korte waterlengte is deze kajak niet heel snel. Maar door het kleinere volume is de Shoreline wel juist goed voor de wat kleinere en lichtere vaarder. Aan de andere kant heeft deze wel een achtercompartiment met een groot ovaal luik, waardoor dit compartiment makkelijker toegankelijk is en dus makkelijker te beladen. Verder heeft deze net als de andere zeekajaks belijning, toggles en een variabele scheg. 

Eagle Shoreline (geel dek, witte bodem)

De gele Eagle Shoreline is in 2012 van een oud-WKV-lid overgenomen. Deze kajak is verder identiek aan de rode Eagle Shoreline (zie hierboven).

P&H Quest LV (rood dek, witte bodem)

De P&H Quest is in 2011 overgekocht van een WKV-lid. Deze kajak is een relatief snelle kajak maar die toch geschikt is voor lange vaarders. De kajak heeft drie compartimenten en is volledig als zeekajak uitgerust. De vaareigenschappen lijken een beetje op een Sirius, dus dat betekent dat deze kajak op groot water goed uit zijn voeten kan, maar moeilijker wendbaar is in scherpe bochten.

Wadloper 520 Mariner (rood dek, rode bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/wadloper2.jpg

De Wadloper 520 is geschikt voor middellange vaarders. De boot heeft erg goede vaareigenschappen en is gemakkelijk te varen, hij lijkt qua eigenschappen op een North Shore Mariner die enkele leden van de WKV in hun bezit hebben. De vorm van de bodem zorgt er voor dat de boot uitermate makkelijk en licht vaart en goed luistert. Hij kant heel makkelijk op en is goed te bevaren in golven. Dankzij grote luiken in het voor- en achterdek is deze eenvoudig te beladen. Deze boot heeft variabele voetsteunen, 3 rubber luiken op de compartimenten, deklijnen, dekelastieken en een variabele scheg.

Mad River Canoe Horizon 17 (groen)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Canadees%20Horizon17.jpg

Deze open kano is sinds 2016 in bezit van de WKV. Het is een ruime 2-persoons kano met veel bagageruimte, dus geschikt voor meerdaagse tochten. Omdat bij de meeste activiteiten met kajaks wordt gevaren, wordt deze slechts incidenteel gebruikt. Voor korte tochten op eenvoudig water is deze ook voor minder ervaren vaarders goed te gebruiken. Daarnaast kan deze natuurlijk ook op een WKV-verenigingsavond worden gebruikt.

Inuït kinderkajak "Uvak" (geel dek, gele bodem)
https://sites.google.com/site/wkvbopo/over-ons-1/verenigingsvloot-1/Uvak1.jpg

Deze kinderkajak is door de WKV gekocht van een oud-WKV-lid. De kajak is uitgerust als een zeekajak, dus met belijning, compartimenten, een variabele scheg en toggles. Voor kinderen tot ca. 11 jaar is deze kajak heel prettig om in te varen en hij wordt veel gebruikt om kinderen vertrouwd te maken met kajaks en goed te leren varen, zowel tijdens tochten als tijdens oefeningen. Dat dit type kajak populair is bij de WKV blijkt uit het feit dat naast deze verenigingskajak binnen de WKV ook drie kinderkajaks van hetzelfde type in gebruik zijn als privé boot.