De club‎ > ‎

Activiteiten

Clubavonden en -ochtenden
In het zomerseizoen (april t/m september) wordt op elke woensdagavond - onze vaste clubavond - op de Rijn en soms elders in de buurt gevaren. Omdat het in het winterseizoen (oktober t/m maart) vroeg donker is varen we dan op de zondagmorgen. Voor beginnende of onervaren vaarders is er op de clubavonden en -ochtenden altijd begeleiding aanwezig. In de winter wordt door enkele ervaren vaarders met minimaal Toervaardigheid niveau ook op woensdagavond in het donker gevaren.
 
Kajak versus open kano
Binnen de WKV zijn de meeste activiteiten gericht op het varen in een kajak, maar er is binnen de club wel bij sommige leden interesse in het varen in open of Canadese kano's. Op de verenigings-woensdagavond mag je ook in een open kano varen, maar bij dag- of weekendtochten hangt het van de soort tocht en de omstandigheden af of er open kano's mee mogen. Er staan wel enkele tochten in de vaarkalender die speciaal geschikt zijn voor open kano's. Wil je aan een activiteit meedoen met een open kano, vraag dan eerst de tochtleider of een instructeur.
 
Dagtochten en meerdaagse tochten
Het allerbelangrijkste van de vereniging is toch de organisatie van kanotochten in Nederland, en soms daarbuiten. Traditioneel wordt tijdens de tochtplanningsavond in het najaar de hele WKV betrokken bij het plannen van de tochtend van het daarop volgende jaar. We proberen allemaal ieder jaar weer een afwisselend programma in elkaar te zetten met tochten op zowel kleine beekjes, de Nederlandse plassen en kanalen en grachten. Daarnaast is er ieder jaar de gelegenheid op verschillende niveaus te varen op groot water (de Zeeuwse zeearmen, de Noordzee, de Waddenzee) en wildwater (meestal in de Ardennen en soms ook op een wildwaterbaan). De eerstvolgende tochten verschijnen natuurlijk in het verenigingsblad de Steendruk maar alle tochten zijn ook te vinden op de pagina "Kalender". We hanteren het systeem van tochtleiders en assistenten of coaches. We hebben geen vaste tochtleiders, maar proberen veel leden op te leiden en te betrekken bij het leiden van een tocht, hetzij als assistent, hetzij als leider, al dan niet bijgestaan door een coach.

Elk jaar hebben we een nieuwe vaarkalender, een aantal activiteiten staan er  al jaren op. Een greep uit deze tradities:
- Snertkamp: een vaar- en kampeerweekeinde op groot water, bedoeld voor gevorderde winterharde grootwatervaarders (niveau Zeevaardigheid of Toervaardigheid) met een goede conditie en prima vaar- en kampeeruitrusting.
- Wintertocht/voorjaarstocht/openingstocht: dagtochten om in de winter in je ritme te blijven of de winterslaap uit je armen te krijgen. Deze zijn eenvoudige tochten op binnenwater, op afwisselende locaties.
- Tussendoortjes: worden elke maand gevaren op - meestal - vrijdagen. Bestemd voor wie ook wel eens midweeks wil varen. Laagdrempelig, niet al te ver, maar wel op heel mooie plaatsen.
- Wildwater- en wandelweekend: i.h.a. begin maart. We maken in de Ardennen kennis met wildwater. Voor de niet-vaarders de gelegenheid om het gebied te voet te verkennen. We overnachten in blokhutten.
- Trektocht: meestal rond de meivakantie of in het hemelvaartsweekend. Dit is een meerdaagse tocht waar alle kampeerspullen en etenswaren mee in de boot gaan. Deze is meestal op binnenwater in binnen- of buitenland.
- Waddenweekend. meestal tijdens Pinksteren of Hemelvaart. Dit is ook een trektocht, maar dan op zee naar/rond een of meer Waddeneilanden, waarop we kamperen. Bedoeld voor gevorderde zeevaarders, niveau Zeevaardigheid/Toervaardigheid.
- Dagtocht Grote Rivieren: meestal op de laatste zaterdag in juni als onderdeel van de cursus Kajakvaardigheid-A. Een instructieve tocht van Arnhem naar Wageningen, waar je allerlei karakteristieken van rivieren, zoals borden, sluizen etc. zal tegenkomen.
- Grootwater-weekend: 2 dagen varen op grootwater, gevaren eind augustus of begin september. Bedoeld voor vaarders niveau Kajakvaardigheid-A en meer, en geldt als kennismaking met varen op open water en zee. We varen al naar gelang wind en getijden op zee of ander open water, meestal in/nabij Zeeland.
- Vallende bladeren tocht: een eenvoudige dagtocht in de herfst op binnenwater. Elk jaar zoeken we een mooie locatie hiervoor.
- Stadstocht: meestal eind november. Een tocht in de grachten van een grote of middelgrote stad. Een mooie gelegenheid om te zien en gezien te worden. We waren bijvoorbeeld al in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Haarlem, Breda, Den Haag, Almere en Gouda.
- Midwintertocht: een tocht als afsluiting van het vaarjaar. Wordt meestal in een weekend vlak voor de kerst gevaren, ook hier zoeken we een locatie om een mooie, afwisselende en ook uitdagende tocht te varen.
In de Steendruk en op de kalender op deze site staan aankondigingen van deze en andere tochten beschreven. In de Steendruk zie je ook hoe de gevaren tochten door de leden zijn beleefd.

 
Zwembad
Om technieken als de hoge steun en eskimoteren beter onder de knie te krijgen, of om zomaar eens lekker warm te kanoen in de winter, wordt in de maanden januari t/m maart een aantal malen een zwembad gehuurd waar wij met onze kano's terecht kunnen.

Cursussen
Naast deze activiteiten worden door de instructeurs van de WKV verschillende cursussen voor WKV-leden georganiseerd. Deze cursussen (vastgesteld door de Commissie Opleidingen van het Watersportverbond) hebben de volgende oplopende niveaus: Introductiecursus kajakvaren (deze basiscursus is voor iedereen, dus ook voor niet-leden), Kajakvaardigheid-A (KVA), Kajakvaardigheid-B (KVB), Kajakveiligheidstest (KVT) en Toervaardigheid-extra (TVE). Bij de genoemde cursussen kan men brevetten behalen die door het Watersportverbond (WSV) worden uitgegeven.
Het actuele pakket aan kano-opleidingen vind je op de site van het Watersportverbond:

Verder is er voor WKV-leden bij voldoende belangstelling ook de mogelijkheid om de technieken te leren voor het varen in open kano's.
Daarnaast kan je ook aan de opleiding Zeevaardigheid (ZV) of Zeevaardigheid-Extra (ZVE) meedoen, deze worden niet door of namens de WKV georganiseerd, maar onze instructeurs kunnen je wel wegwijs maken waar je deze kan volgen.

Heb je specifieke wensen of vragen rond een kano-opleiding, dan kan je natuurlijk altijd een van de instructeurs van de WKV benaderen.