De club‎ > ‎

Activiteiten

Clubavonden en -ochtenden
In het zomerseizoen (april t/m september) wordt op elke woensdagavond - onze vaste clubavond - op de Rijn en soms elders in de buurt gevaren. Omdat het in het winterseizoen (oktober t/m maart) vroeg donker is varen we dan op de zondagmorgen. Voor beginnende of onervaren vaarders is er op de clubavonden en -ochtenden altijd begeleiding aanwezig.
 
Kajak versus open kano
Binnen de WKV zijn de meeste activiteiten gericht op het varen in een kajak, maar er is binnen de club wel bij sommige leden interesse in het varen in open of Canadese kano's. Op de verenigings-woensdagavond mag je ook in een open kano varen, maar bij dag- of weekendtochten hangt het van de soort tocht en de omstandigheden af of er open kano's meemogen. Er staan wel enkele tochten in de vaarkalender die speciaal geschikt zijn voor open kano's.
 
Dagtochten en meerdaagse tochten
Het allerbelangrijkste van de vereniging is toch de organisatie van kanotochten in Nederland, en soms daarbuiten. Traditioneel wordt tijdens de tochtplanningsavond in het najaar de hele WKV betrokken bij het plannen van de tochtend van het daarop volgende jaar. We proberen allemaal ieder jaar weer een afwisselend programma in elkaar te zetten met tochten op zowel kleine beekjes, de Nederlandse plassen en kanalen en grachten. Daarnaast is er ieder jaar een kennismakingsweekend met het groot water (de Zeeuwse zeearmen, de Noordzee, de Waddenzee) en het wilde water (meestal in de Ardennen). De eerstvolgende tochten verschijnen natuurlijk in het verenigingsblad de Steendruk maar zijn ook te vinden op de pagina "Kalender". We hanteren het systeem van tochtleiders en assistenten of coaches. We hebben geen vaste tochtleiders, maar proberen veel leden te betrekken bij het leiden van een tocht, hetzij als assistent, hetzij als leider bijgestaan door een coach.

Elk jaar hebben we een nieuwe vaarkalender, een aantal activiteiten staan er  al jaren op. Een greep uit deze tradities:
- Snertkamp: een vaar- en kampeerweekeinde op groot water, bedoeld voor gevorderde grootwater vaarders (niveau Zeevaardigheid of Toervaardigheid) met een goede conditie en prima vaar- en kampeeruitrusting.
- Voorjaarstocht/openingstocht: dagtochten om de winterslaap uit de armen te krijgen. Deze zijn eenvoudige tochten op binnenwater, op afwisselende locaties.
- Tussendoortjes: worden elke maand gevaren op - meestal - vrijdagen. Bestemd voor wie ook wel eens midweeks wil varen. Laagdrempelig, niet al te ver, maar wel op heel mooie plaatsen.
- Wildwater- en wandelweekend: i.h.a. begin maart. We maken in de Ardennen kennis met wildwater. Voor de niet-vaarders de gelegenheid om het gebied te voet te verkennen. We overnachten in blokhutten.
- Kampeerweek: in de meivakantie. We kamperen een hele week waar we kunnen varen en wandelen, zowel in het binnenland als buitenland (bijv. Denemarken, Duitsland). Geschikt voor iedereen, vooral ook voor gezinnen met kinderen.
- Trektocht: meestal in het hemelvaartsweekend. Dit is een meerdaagse tocht waar alle kampeerspullen en etenswaren mee in de boot gaan. Deze is meestal op binnenwater in binnen- of buitenland.
- Waddenweekend. meestal tijdens Pinksteren. Dit is ook een trektocht, maar dan op zee naar/rond een of meer Waddeneilanden, waarop we kamperen. Bedoeld voor gevorderde zeevaarders, niveau Zeevaardigheid/Toervaardigheid.
- Waalclinic: een instructieve activiteit op de Waal, op een weekend medio juni. Hier varen we met instructeurs op een grote rivier met stroming en scheepvaart. Hier leer je veilig en uitdagend te varen en te oefenen op de golven en stromingen.
- Dagtocht Grote Rivieren: laatste zaterdag in juni, onderdeel van de cursus Kajakvaardigheid-A. Een instructieve tocht van Arnhem naar Wageningen, waar je allerlei karakteristieken van rivieren, zoals borden, sluizen etc. zal tegenkomen.
- Grootwater-weekend: 2 dagen varen op grootwater, in het laatste weekend van augustus. Bedoeld voor vaarders niveau Kajakvaardigheid-A en meer. We varen al naar gelang wind en getijden op zee of ander open water, meestal in/nabij Zeeland.
- Veluwerally: een kanomarathon op de IJssel, waar jaarlijks zo'n 400 à 500 vaarders aan meedoen. De keuze is 35, 50 of 100 km. De WKV is nauw betrokken bij de organisatie. Zie meer op www.veluwerally.nl.
- Vallende bladeren tocht: een eenvoudige dagtocht in de herfst op binnenwater. Elk jaar zoeken we een mooie locatie hiervoor.
- Stadstocht: meestal eind november. Een tocht in de grachten van een grote of middelgrote stad. Een mooie gelegenheid om te zien en gezien te worden. We waren bijvoorbeeld al in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Haarlem, Breda en Gouda.
- Midwintertocht: een tocht als afsluiting van het vaarjaar. Wordt meestal medio december gevaren, ook hier zoeken we een locatie om een mooie, afwisselende en ook uitdagende tocht te varen.
In de Steendruk en op de kalender op deze site staan aankondigingen van deze en andere tochten beschreven. In de Steendruk zie je ook hoe de gevaren tochten door de leden zijn beleefd.

 
Zwembad
Om technieken als de hoge steun en eskimoteren beter onder de knie te krijgen, of om zomaar eens lekker warm te kanoen in de winter, wordt in de maanden januari t/m maart een aantal malen een zwembad gehuurd waar wij met onze kano's terecht kunnen.

Cursussen
Naast deze activiteiten worden door de instructeurs van de WKV verschillende cursussen voor WKV-leden georganiseerd. Deze cursussen (vastgesteld door de Commissie Opleidingen van het Watersportverbond) hebben de volgende oplopende niveaus: Introductiecursus kajakvaren (deze basiscursus is voor iedereen, dus ook voor niet-leden), Kajakvaardigheid-A, Toervaardigheid en Toervaardigheid-extra. Bij de genoemde cursussen kan men brevetten behalen die door het Watersportverbond (WSV) worden uitgegeven. Voor informatie over de cursussen en de exameneisen voor de brevetten: zie de attachments onderaan deze pagina.
Ook kan men een Kajakveiligheidstest doen (dit is een test om vast te stellen of je de basale reddingstechnieken beheerst, zodat je anderen uit het water kunt redden). Ook kunnen leden via trainingen en tochten worden voorbereid op het NKB-examen Zeevaardigheid (voor meer informatie over de kajakveiligheidstest en het examen Zeevaardigheid: zie www.nkb.nl onder "disciplines", "zeevaren", "examens").
Verder is er voor WKV-leden ook de mogelijkheid om de technieken te leren voor het varen in open kano's.
De WSV-cursus Kajakvaardigheid-B is bij de WKV opgenomen in de cursus Toervaardigheid.

De nieuwe informatie over de kajakvaardigheid-A cursus is op 22 juni 2016 bijgewerkt, en bestaat uit een cursusboek, een overzicht van vaardigheidseisen en een overzicht met definities. Informatie afkomstig van de site van het Watersportverbond ( http://kano.watersporters.nl/zeekajakvaren-buitenwater/opleidingen-en-vaardigheden/). Deze staan in onderstaande links.
Ċ
Eric Veltman,
10 jan. 2009 12:25
Ċ
Gert Grobben,
22 jun. 2016 11:36
Ċ
Gert Grobben,
22 jun. 2016 11:36
Ċ
Gert Grobben,
22 jun. 2016 11:36
Ċ
Eric Veltman,
10 jan. 2009 12:25
Ċ
Eric Veltman,
10 jan. 2009 12:26
Ċ
Eric Veltman,
10 jan. 2009 12:26